Gör så att maten håller längre!

Släng inte maten i onödan

Spar pengar genom att få ditt skafferi att hålla längre! Här går vi igenom flera tips som hjälper dig ha fräsch mat längre.

Du har säkert vart med om att du öppnat kylskåpet och insett att maten du köpt på extrapris blivit dålig innan du hunnit använda den. Ett sätt att få pengarna att räcka längre varje månad är att se över sådant här.

Visste du att bäst-före-datum bara är ett riktmärke? Din mat kan hålla bra mycket längre om de förvaras och hanteras rätt. En del livsmedel behöver dessutom egentligen inte bäst-före-datum. Saker som exempelvis honung och mjöl kan hålla flera år över bäst-före-datum så länge du förvarat dem torrt och svalt. Ha alltid rena skedar eller verktyg i dina livsmedel så håller de längre.

Samma gäller för inlagd mat. Mat som är inlagd har ofta med sig en bakteriekultur som gör att den är självkonserverar sig. Men här gäller det att använda sig av den gyllene guldregeln när det kommer till mat:

Gyllene mathållarbarhetsregeln:

Ser den ut som vanligt?

Luktar den som vanligt?

Smakar den som vanligt?

Om du svarat ja på ovanstående frågor kan du antagligen äta det livsmedel du undersökt. Synligt mögel på bröd gör att du bör slänga hela brödet, medans på ost kan du skära bort möglet, helst med ordentlig marginal.


Frys maten

Ett annat bra sätt att få maten att räcka längre är att frys mat. Exempelvis bröd är perfekt att skiva upp och sedan frysa in. Då kan du i lugn och ro äta så mycket bröd du vill och låta det som blir över chilla i frysfacket. Hacka grönsaker eller andra råvaror så de finns i behändiga storlekar. Skriv på plastpåsen eller matlådan vad de innehåller och när du la in det i frysen. Då har du stenkoll på vad allt är och hur länge det legat där. Och förresten, det mesta håller sig i frysen nästan för evigt, men de kan bli lite frostskadat efter ett par månader eller år beroende på vad det är.

Ett bra tips är gratis!